Öz yakacık sürücü kursu: Kartal Sürücü Kursu | Ehliyet için gerekli şartlar
12652
post-template-default,single,single-post,postid-12652,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-4141,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Ehliyet için gerekli şartlar

Ehliyet için gerekli şartlar

Sürücü belgesi alma şartları, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. maddesinde belirtiliyor. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ehliyet için aranan şartlar, başlıklar altında toplandığında 6 grup şeklinde bir liste ortaya çıkıyor. Ehliyet alma şartları 2018 yılı için aşağıdaki gibidir:

Ehliyet almak için;

  1. Yaş şartı
  2. Deneyim şartı
  3. Öğrenim şartı
  4. Sağlık şartı
  5. Sınav şartı
  6. Adli sicil kaydı şartı

Ehliyet İçin Aranan Yaş Şartı Nedir?

Ehliyet alma şartları içerisinde en ayrıntılı olanlarından biri yaş şartıdır. Çünkü her sürücü belgesi için belirlenen yaş sınırı değişiklik gösterir. Otomobil için alınmak istenen sürücü belgesi, B sınıfı ehliyet şartına bağlıdır. B sınıfı ehliyet için 18 yaş sınırı vardır. Sadece 18 yaşını dolduran vatandaşlar B sınıfı ehliyeti için başvuruda bulunabilir. Yönetmeliğe göre diğer ehliyet sınıfları için aranan yaş şartları aşağıdaki gibidir:

Ehliyet Sınıfları Yaş Sınırı
M, A1, B1 16
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G 18
A / Gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 20 / 21
C, CE, D1 ve D1E 21
D ve DE 24

Ehliyet İçin Deneyim Şartı Nedir?

Ehliyet belgesi için deneyim şartı, sınıfa göre değişiklik gösterir. Bazı sürücü belgeleri için deneyim şart iken, bazıları için ise değildir. Yönetmelikte ayrıntılı olarak gerekli olan deneyim şartları belirtilmiştir. Ehliyet sınıfına göre belirlenen deneyim şartları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Ehliyet Belgesi Sınıfı Deneyim Şartı
A sınıfı için ( 24 yaş tamamlandıysa deneyim aranmaz.) en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
C1, C, D1 ve D sınıfı için en az B sınıfı ehliyet belgesine sahip olmak
BE sınıfı için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
CE sınıfı için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
C1E sınıfı için C1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
DE sınıfı için D sınıfı sürücü belgesine sahip olmak
D1E sınıfı için D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak

Ehliyet İçin Öğrenim Şartı Nedir?

Yönetmeliğin 76.maddesinde eğitim şartı için şu ifade geçmektedir: “Öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları”. Bu ifadeden ehliyet belgesi türlerinin hepsi için geçerli olan eğitim şartının ilkokul düzeyi olduğu anlıyoruz. Ehliyet alma şartları arasında eğitim durumunu ispat eden belgenin sürücü kursuna verilmesi, işlemlerin tamamlanabilmesi için zorunlu. Sınavlar kazanıldıktan sonra ehliyet için başvuru aşamasında diploma ya da eğitim durumunu gösterir belgenin sürücü dosyasında bulunması gerekiyor.

Ehliyet İçin Sağlık Şartı Nedir?

Sürücü adayları, kursa kayıt yaptırırken sağlık raporlarını teslim etmek zorundadırlar. Sürücü kursuna kayıt ve ehliyet başvurusu aşamalarında sağlık raporunu teslim etmek oldukça önemlidir. Diğer şartlar yerine getirilmediğinde ortaya çıkacağı gibi sağlık raporu bulunmayan adayların başvurusu kabul görmeyecektir. Yönetmelikte bu durum, ” 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları ” hükmü ile açıklanıyor.

Ehliyet İçin Sınav Şartı Nedir?

Ehliyet sınavı, 2 aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk sınav, yazılı şekilde yapılan test sınavıdır. İkinci sınav ise yazılı test sınavından geçenlerin girebildiği direksiyon sınavıdır. Normal şartlarda iki sınavdan da geçilmesi gerekse de

kamagra oral jelly usa

, tüm ehliyet sınıfları için bu durum geçerli değildir. Eğer sürücü adayının deneyim şartı gerektiren bir ehliyet başvurusu mevcutsa, deneyim şartı gereği halihazırda sürücü belgesine sahip olduğu için yeniden teorik sınava girmesi gerekmez. Bu durumdaki adaylar sadece direksiyon sınavına katılarak, yeni alacağı ehliyet sınıfı için pratik bir uygulamaya tabi tutulur. Teorik ve Direksiyon sınavına girecek olanlar aşağıdaki tabloda ayrı ayrı belirtilmiştir:

Teorik-Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet Sınıfları Sadece Direksiyon Sınavına Giren Ehliyet Sınıfları
M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı sürücü belgeleri A, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E, DE ve D1E sınıfı sürücü belgeleri

Ehliyet için Adli Sicil Kaydı Şartı Nedir?

Karayolları trafik yönetmeliğinin 76.maddesi belirli suçları sürücü olmaya engel olarak ifade etmiştir. Sürücü adaylarının ehliyet alabilmesi için adli sicillerinde belirtilen suçlardan kayıt bulunmaması gerekir. Yönetmelikte geçen ve adayların adli sicillerinde kayıt bulunmaması gereken suçlar aşağıdaki gibidir:

  1. Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri
  2. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası
  3. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlar.

Öncelikle nasıl bir şart / şartlar aranıyor onları inceleyelim. İlk bilmemiz gereken şüphesiz yaş şartıdır. Şöyle ki en erken 16 yaşınızda ehliyet sahibi olabilirsiniz. 16 yaşınızda sahip olabildiğiniz ehliyet sınıfı ise M, B1 ve A1 ehliyet tipidir. 18 Yaşınıza geldiğiniz de ise M, B1 ve A1 sınıfına ek 7 tane daha ehliyet sınıfına sahip olabilirsiniz. En yüksek yaş şartı arayan ehliyet sınıfı ise D ve DEehliyetleridir. Bunlar Minibüs ve Otobüs klasmanına girerler.

İkincil şart ise deneyim şartıdır; deneyim şartını örneklemek gerekirse eğer C ehliyete ( Kamyon ve Çekici ) sahip olabilmek için B sınıfı ehliyet ( Otomobil ve Kamyonet ) sahip olmanız istenmektedir. Deneyim şartı yine ayrıntılı işleniyor aşağıda. Üçüncü şart ise sağlık şartıdır. Aile hekiminizden veya özel hastanelerden sürücü olabilir sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu maddeyi ve beraberinde sabıka kaydı ( adli sicil dosyası ), teorik sınav şartı ve eğitim öğretim şartını inceliyor olacağız.

HEMEN ARA 05325814505